Izvoz prve montažne kuće iz Mostara

Ekon ImmoGroup d.o.o. Mostar uspješno je proizvela i izvezla prvu montažnu kuću na švicarsko tržište.

Ekon ImmoGroup d.o.o. je sestrinska firma istoimene švicarske firme na čelu sa direktorom Harisom Hotićem, nastala kao rezultat potržnje švicarskog tržišta za montažnim objektima koji zadovoljavaju najviše standarde montažne gradnje.

Sestrinska švicarska firma je djelovala na pomenutom tržištu na način da je angažovala vodeće firme sa područja BiH koji bi vršili proizvodnju montažnih kuća, a oni ih dalje distribuirali krajnjem kupcu kroz ugradnju i realizaciju finih radova.

Prednost montažnih kuća, prema riječima direktora ove firme u Mostaru, Jasmina Sinanovića, se ogleda u tome što od izrade idejnog rješenja i projektne dokumentacije, preko same izrade do montaže iste, za jednu prosjećnu porodičnu kuću ne prođe više od 90 dana. Također ovaj vid gradnje je u velikoj prednosti po pitanju termodinamičke izolovanosti u odnosu na ostale metode gradnje.

Od samog početka postojao je problem da Ekon ImmoGroup GmbH nije mogao naći adekvatnog saradnika u BiH koji bi mogao odgovoriti visokim švicarskim standardnima u gradnji kao i ispoštovati definisane rokove.

S ciljem rješavanja spomenutih problema i udovoljavanja švicarskom tržištu, prije nepunih godinu dana, Ekon ImmoGroup d.o.o. je krenuo sa pripremom proizvodnog pogona koji je obuhvatio najsavremenije tehnologije i najkvalitetnije materijele uključene u ovaj proizvodni proces, a već danas iz njihove tvornice je otpremljena prva montažna kuća za švicarsko tržište. Trenutno teku pripreme za realizaciju novih projekata, također izvozno orjentisanih a u planu je i širenje ponude na domaće tržište.

Proizvodnja se zasniva na izradi gotovih zidnih, međuspratnih i krovnih elemenata koji obuhvataju već predugrađene otvore, sanitarijske i elektro instalacije.

Kako svakodnevno rastu cijene energenata i nekretnina, za očekivati je da će ovaj vid gradnje zauzeti primat na tržištu jer znatno utiće na smanjenje troškova grijanja i hlađenja, ističe direktor Sinanović.

Shodno potrebama domaćeg i ino tržišta, firma Ekon ImmoGroup u Mostaru planira proširiti svoje proizvodne i ljudske kapacitete.

Povezani članci

2 Comments
  1. Poštovani,

    zanima me cijena izgradnje po m2 za gradnju stambene montažne zgrade u predgrađu Mannheima, cca 460m2.
    Također molim za informaciju za izradu projekta, možete li Vi projektirati za Njemačko tržište i kolika je cijena projekta po m2, od idejnog do izvedbenog rješenja.

    L.P.
    Goran Grljušić

  2. If some one desires expert view concerning running a blog after that i advise him/her to pay a visit this website, Keep up the fastidious work. Miguela Tabby Durham

Post a comment

Your email address will not be published